Peder og Arve drømmer om NBA, men har 14-åringen det som skal til?

Peder stråler etter møtet med landslagsstjernene. Han har nettopp møtt sine idoler for aller første gang. I garderoben rett før kampstart for landslaget mot Danmark fikk Peder hilse på alle heltene, og ønske dem lykke til på banen.
Produsert av Nettavisen

Kanskje var det akkurat denne lykkeønskningen som bidro til at Norge startet eksplosivt og dunket inn kampens første mål til vill jubel fra Buøy Basket G-15 og resten av de 2250 tilskuerne på tribunen?

Peder Haughom Goa skal bli en av dem. 14-åringen har store idrettslige ambisjoner. Han har allerede kjempet seg til en plass på juniorlandslaget.

Nå er han og resten av G-15-laget på plass i Bergen. Turen er organisert av sponsor Bambusa.

– Det var stort for oss å få bidra til at disse unge talentene fikk møte sine helter, sier Håvard Gundersen i Bambusa, og legger til at firmaet har som mål og ønske å løfte opp talenter, slik som Peder, men også breddeidretten som helhet.

Den store drømmen

I garderoben smiler og ler landslagsheltene og Peder, landslagsstjernene har også en overraskelse på lur.

– Velkommen til juniorlandslaget! Snart er signaturen din også her, smiler landslagsheltene og high-fiver Peder mens han får overrakt en signert spillerskjorte.

Peder smiler fra øre til øre. Dette er den store drømmen. En dag å få være en del av landslaget. Å spille i proffligaen NBA.

Har 14 år gamle Peder det som skal til?

Bambusa sokkedugnad: Peder og Arve drømmer om NBA, men har 14-åringen det som skal til?

Høy selvtillit, men ikke høy på seg selv

– Ja! Det mentale er absolutt til stede. Han har en driv jeg aldri har sett før. Foruten at han er veldig godt trent for alderen, sier trener Arve Gravdal.

Arve legger ikke skjul på at livet som ungdom og toppidrettsutøver krever dedikasjon og innsats for å nå målet om å skape seg en idrettskarriere.

– Peder er en målbevisst ung mann som lenge til tross sin alder har sett seg spille i NBA som er den absolutt største drømmen. Allerede som 8-åring startet de tunge treningsøktene. Peder er ikke bare ekte - men også sjelden vare - ikke bare på banen, men også utenfor, forteller Arve.

Er disse to på vei til å overta tronen som norsk idretts sterkeste radarpar?

– Jeg tipper vi trener sammen 6-7 timer i uken, sier Arve. Etter noen sekunders tenkepause, fastslår han:

– Jeg kan ikke huske sist vi ikke snakket sammen i løpet av en hel dag.

Bambusa sokkedugnad: Peder og Arve drømmer om NBA, men har 14-åringen det som skal til?

Kommunikasjon er viktigere enn man tror for å bli god. Det handler ikke bare om hva trener og utøver sier til hverandre, men også om kroppsspråk og timing – når man sier noe og når man ikke sier noe, tonen og volumet på stemmen. Og de må dele idrettsgleden.

Peder og Arve har virkelig god kjemi. Det ser alle. Men å bli best i verden handler om mye mer enn prat og at de trives i hverandres selskap. Det handler mye om gjensidig tillit og trygghet. Det handler om drømmen de har plantet sammen. En drøm om hva som er mulig.

– Vi deler samme drømmen, og Peder skal leve drømmen i NBA.

Bambusa sokkedugnad: STOR GLEDE AV HVERANDRE: Nina Marie Haugom er mamma til Peder. Hun synes det er fantastisk å se at treneren og sønnen har et så godt forhold, og at de har funnet en formel for suksess.
STOR GLEDE AV HVERANDRE: Nina Marie Haugom er mamma til Peder. Hun synes det er fantastisk å se at treneren og sønnen har et så godt forhold, og at de har funnet en formel for suksess.


Den viktige trenerrollen

– Det er fantastisk å se at de har et så varmt og nært forhold, sier mamma Nina Marie Haughom. Det ser virkelig ut til at de har funnet sin relasjonelle formel for suksess. Det er tydelig at de har stor glede av hverandre, at de gir hverandre mye.

Hun er glad for at sønnen har funnet Arve, og at Arve er et sunt og godt forbilde for sønnen og resten av laget han trener.

–  Alle som vil kan være med på alle treningsøktene, forteller Arve.

– Det er ikke slik at de er forbeholdt Peder, men det var Peder som ville litt mer. Som ville ha mer kunnskap om hvordan han kunne trene, om flere økter han kunne gjøre. Når jeg la ut en video av øvelser jeg anbefalte, så var det alltid Peder som svarte at nå hadde han gjennomført dem, og ville ha mer. Etter endt trening går alle hjem - men ikke Peder, han kaster de ekstra ballene, han løper de ekstra rundene og han tar de aller tyngste push-upene.

Arve så tidlig Peder, hans iver og talent.

– Peder vil dette veldig sterkt. Peder tror på dette selv. Og vi tror på ham, smiler Arve og resten av Buøy Basket G-15.

Bambusa sokkedugnad: Peder og Arve drømmer om NBA, men har 14-åringen det som skal til?
De 17 ungdommene har reist fra Stavanger til Bergen for å få en drømmedag med idolene sine. De ankommer Haukelandshallen i 12-tiden og får se et landslag som varmer opp. Snart får hele guttelaget bli med inn på banen og dunke sammen med de store stjernene.
Bambusa sokkedugnad: Peder og Arve drømmer om NBA, men har 14-åringen det som skal til?
Det er ikke godt å si om det er landslagsstjernene eller 15-åringene som koser seg mest der ute på banen.
Bambusa sokkedugnad: Peder og Arve drømmer om NBA, men har 14-åringen det som skal til?
Det er helt tydelig at basket er en sport som skaper trivsel, fellesskap, mestring og inkludering. Det er en sport som virker ekte og bunnsolid. Spillerne er ydmyke og fine personer.


For rundt ett år siden etablert Bambusa et sponsorsamarbeid med Norges Basketballforbund.

– Vi er stolt sponsor av både bredde- og toppidrett, sier Bambusa-gründer Håvard Gundersen.

Det Stavanger-baserte selskapet er sponsor av både herre- og damelandslaget, men er også med på å dra lasset for aldersbestemte lag. Buøy G-15 har blant annet kjørt dugnader der de har solgt produktene til Bambusa, noe som resulterte i to nye draktsett.

– Vi i Bambusa har jo vært unge selv og vet hvor viktig et slikt samhold man får gjennom idretten kan være, sier Gundersen om bakgrunnen for samarbeidet.

Bambusa sokkedugnad: Håvard Gundersen

BRENNER FOR IDRETTEN: 
Bambusa-gründer Håvard Gundersen synes det er stort å få være med på å løfte fram både topp- og breddeidrett gjennom sponsorsamarbeidet med Norges basketballforbund.


– Får bare enda mer lyst

Det er en glad guttegjeng som avslutter treningsøkten og drar på Peppes Pizza for å feire møtet med landslaget og de signerte basketballene de har mottatt. De er ikke akkurat mindre giret til kveldens landslagskamp etter dette møtet.

– Helt fantastisk konge, roper 15-åringene i det de forsvinner rundt hjørnet.

Noen timer senere er nordmennene i ferd med å banke danskene i kvalifiseringen til EM i 2025.

Haukelandshallen er i ekstase.

Det var Norges store basketstjerne Harald Frey som virkelig satte inn et høygir med sine 26 poeng for det norske laget.

– Dette kommer jeg til å huske lenge, jeg får bare enda mer lyst å spella på landslaget og i NBA, gløder Peder. DET skal jeg klare, jeg skal virkelig satse alt for å nå målet og drømmen min!

Når Buøy Basket G-15 drar hjemover etter en fullspekket dag med opplevelser, er de et team med ny motivasjon for å yte sitt aller beste, løfte hverandre frem og bli et enda bedre lag. Sammen med trener Arve gleder de seg til fortsettelsen.

Bambusa sokkedugnad: Peder og Arve drømmer om NBA, men har 14-åringen det som skal til?


– Et kjempeløft

Sjur Berg i Norges Basketballforbund opplever Bambusa som en engasjert sponsor.

– Alle sponsorene våre er veldig viktige for utviklingen av norsk basket. At Bambusa ble med på sponsorsida har gitt oss et kjempeløft, sier han.

Berg forteller vidare til firmaet står for mange av de samme verdiene som Norges Basketballforbund.

– Dugnadsmodellen til Bambusa er også en modell som passer oss veldig bra, slår han fast.

Bambusa sokkedugnad: Peder og Arve drømmer om NBA, men har 14-åringen det som skal til?
Bambusa undertøy finner du på www.bambusabasics.com

Well this Socks

Du er visst under 18 år.
For å kunne gjennomføre en bestilling må en myndig person logge inn.

Logg inn

Du er ikke logget inn.
For å kunne legge til varer, så må du først logge inn.
menuchevron-down