Vi holder stengt fra 22.juni til 28.juli pga sommerferie. Vår telefon vil ikke være tilgjengelig i denne perioden, og ordrebehandling tar noen ekstra dager. For henvendelser, vennligst send oss en e-post til post@bambusa.no, og vi vil svare med litt forsinkelse. Takk for forståelsen og god sommer!

Jeg vil vise at idrett er for alle

Marte (12) nekter å la diagnosen stå i veien for aktivitet og livsglede. Den unge turneren fra Lofoten vil være et forbilde for andre unge med utfordringer.
Produsert av Lofotposten

– Turn er en fantastisk fin idrett for de som har utfordringer. Du får trent hele kroppen og holder deg i fin form. Det er bra for både føtter og armer og du får aktivert hele kroppen, smiler Marte Vibakk.

Lar seg ikke begrense

12-åringen fra Leknes i Lofoten vet hva hun snakker om. Tidlig i livet ble ble hun diagnostisert med cerebral parese. Det er en tilstand som rammer snaut to prosent av alle barn som fødes hvert år. Alvorlighetsgraden varierer mye, men diagnosen kan ofte forstyrre bevegelsesfunksjonen og på ulikt nivå skape utfordringer med motorikken. Marte har blant annet utfordringer med føttene, men lar på ingen måte dette sette begrensninger i hverdagen.

– Tvert i mot! Jeg vil gjøre det jeg liker. Turn gir så mye tilbake. Bare det å være sammen med andre og stadig bli bedre. Øvelse gjør mester.


Turnklubben for alle

Undersøkelser har vist at mennesker med funksjonsnedsettelser ofte deltar mindre i samfunnets fellesskap enn den gjennomsnittlige befolkningen. Marte Vibakk brenner spesielt for at yngre barn med utfordringer skal få muligheten til å bygge relasjoner og mestringsfølelse gjennom idretten. Selv har hun vært aktiv i Ballstad Turn og Gym siden hun gikk i andre klasse. Idrettslagets slagord er “Turnklubben for alle”.

– Jeg er veldig opptatt av å fortelle dem som er enda yngre enn meg og har utfordringer at det går an å delta i en idrett og være aktiv, sier hun.

Marte (12) nekter å la diagnosen stå i veien for aktivitet og livsglede. Den unge turneren fra Lofoten vil være et forbilde for andre unge med utfordringer.

STØTTESPILLER: Mamma Linda Vibakk (t.h.) er Martes viktigste støttespiller. Ettersom datteren ikke kan velge og vrake i idretter slik andre unge kan, synes Linda at det er topp at datteren er aktiv innen turn.


Stor tillit fra ledelsen

Det var også mye av grunnen til at hun takket ja da ledelsen i turngruppa spurte om hun kunne tenke å gå inn i rollen som hjelpetrener i klubben.

– Jeg ble litt sjokkert, men veldig glad for at de spurte. Nå bruker jeg muligheten til å vise andre at det går an å drive med idrett til tross for fysiske utfordringer. Selv om du har utfordringer trenger du ikke sitte hjemme og være passiv, slår Marte fast.

Ny storstue for idrettslaget

Vi treffer henne i Gravdalshallen et lite stykke utenfor Leknes, hvor Ballstad Turn og Gym omsider får samlet alt utstyr og hele sin treningsvirksomhet på fast adresse. Siden oppstarten for 20 år siden har idrettslaget trent ulike steder, med omfattende utstyrslogistikk før og etter hver eneste økt.

– Det blir helt fantastisk å få alt samlet i en hall. Vi slipper ekstremt mye arbeid med å flytte utstyr, både før og etter trening. Det blir lettere å skifte mellom ulike grupper på sammen treningsdag, sier Marte som selv har treneransvar for gruppen med femårsklassen i Ballstad Turn og Gym.

Bambusa sokkedugnad: Jeg vil vise at idrett er for alle
Idrettslaget er med sine snaut 300 medlemmer et av Lofotens største idrettslag, og det legges hvert år ned et betydelig antall dugnadstimer for å finansiere drift, utstyr og reisekostnader.
Bambusa sokkedugnad: Jeg vil vise at idrett er for alle
Utøverne bidrar selv aktivt i dugnad, blant annet gjennom inntektsbringende salg av sokker fra Bambusa i vår. Så langt har salget generert over 100.000 kroner, som har bidratt til å finansiere nytt frittstående gulv og konkurranseringer i den nye hallen.
Bambusa sokkedugnad: Jeg vil vise at idrett er for alle
– Dugnad er kjempeviktig for klubben. Det bidrar til midler som gjør at mange har noe fint å drive med utenom skolen. Her får vi nye venner utenfor egen klasse og miljø. På den måten er turn en fantastisk aktivitet. Det er ikke mange andre tilbud som tar inn barn fra to år og oppover, sier Marte Vibakk.


Årets unge idrettutøver

Våren 2022 ble Marte Vibakk kåret til Årets unge idrettsutøver i Vestvågøy. I nominasjonen fra turngruppa beskrives hun som et et fremragende eksempel på en ung utøver med stort engasjement og idrettsglede.

«Marte er både utøver og hjelpetrener hos oss og er særdeles engasjert i klubben. Hun har stort pågangsmot, stor treningsglede og hun er en motivator og inspirator for både trenere og utøvere. Marte er både tydelig og rettferdig og sier ifra hvis det er behov for det.»

Hun fremheves videre som et stort forbilde for alle de som har små eller store utfordringer.

«Marte har selv Cerebral Parese, men dette har ikke stoppet henne eller vært til hinder for deltakelse i turn. Heller tvert imot. Kanskje har nettopp dette vært den indre drivkraften?»

Bambusa sokkedugnad: Jeg vil vise at idrett er for alle


Vil være et godt forbilde

Etter jubel og prisutdeling i Vestvågøy Idrettsråd, strømmet gratulasjonene på da nyheten ble delt på sosiale medier. Marte kan røpe at både hun og familien ble rørt.

– På skolen har vi snakket mye om hvor viktig det er at vi som er større går fram som gode forbilder for dem som er mindre og kommer etter oss. Det har jeg prøvd å være så godt jeg kan. Så føles det veldig godt at andre også ser verdien av det, sier Marte Vibakk.

Ved hjelp av midlene fra dugnadssamarbeidet med Bambusa kan Marte og Ballstad Turn og Gym sørge for at enda flere kan være en del av miljøet klubben har skapt. Her kan utøverne trene, oppleve samhold og kjenne på mestringen som turn gir.

Aktivitet og samvær er god medisin

På sidelinja står familien som Martes største støttespillere. Mamma Linda Vibakk legger ikke skjul på at turn har betydd veldig mye for datteren.

– Det å være med i en idrett generelt er veldig positivt. Marte kan ikke velge og vrake i idretter. Hun hadde veldig lyst til å være med i håndball en periode, men venstrehånda er ikke helt med bestandig. Derfor har det vært ekstra flott med turninga. Hun har hatt framgang og stadig opplevd mestring med å lære nye ting. Ikke minst være en del av det flotte miljøet i Ballstad Turn og Gym. Aktivitet og samvær er god medisin.

Bambusa sokkedugnad: Jeg vil vise at idrett er for alle
Bambusa undertøy finner du på www.bambusabasics.com

Well this Socks

Du er visst under 18 år.
For å kunne gjennomføre en bestilling må en myndig person logge inn.

Logg inn

Du er ikke logget inn.
For å kunne legge til varer, så må du først logge inn.
menuchevron-down